Bemiddeling


Mr. Esther WILDERJANS is erkend bemiddelaar in familiale zaken. Zij maakt deel uit van het team dat voor de Famlierechtbanken te Limburg de trajectkeuzebemiddeling organiseert en wordt door de rechtbank regelmatig aangesteld als bemiddelaar.

Wat is bemiddeling?

Bemiddeling is een vrijwillig en vertrouwelijk proces voor het beheer van conflicten, waarbij partijen beroep doen op een onafhankelijke en onpartijdige derde, de bemiddelaar. De taak van de bemiddelaar bestaat erin om partijen te helpen om zelf tot een oplossing te komen, op hun maat, die tegemoet komt aan de behoeften en belangen van alle partijen .

Hoe start je een bemiddeling op?

Iedereen kan het initiatief nemen tot een bemiddeling door aan de andere partij te vragen of deze open staat voor bemiddeling. Wanneer die bereidheid er is kan een bemiddelaar in onderling overleg worden gekozen.

Hoe lang duurt een bemiddeling?

Een bemiddelingsakkoord wordt veelal bereikt in 3 tot 4 gesprekken. Wanneer de betrokkenen zich in een lang aanslepend en diepgaan conflict bevinden of de complexiteit van de kwestie groot is, zal er meer tijd nodig zijn. Soms wordt er al een akkoord bereikt na 1 à 2 sessies. Veel hangt af van de conflictgeschiedenis, de complexiteit van het probleem en de persoonlijkheid van de partijen.